Jaarverantwoording 2019
portal

Paragraaf Bedrijfsvoering

Informatievoorziening

Digitale agenda Zwartewaterland

De opgaven en ambities vanuit de digitale agenda 2020 van VNG en vanuit de eigen organisatie zijn vertaald in een eigen digitaliseringsportfolio. Dit portfolio is een meerjarenplanning Informatie Voorziening (IV) en wordt uitgevoerd binnen het programma ‘Digitale Agenda Zwartewaterland’.

De uitvoering van het programma heeft in 2019 de volgende resultaten opgeleverd:

  • Afronding splitsing werkzaamheden Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) IJsselland, waarbij facturatie weer is ondergebracht bij gemeenten.
  • Oplevering e-Facturatie ten behoeve van het digitaal kunnen verwerken van facturen.
  • Nieuwe Website.
  • Impact analyse om het bestuurlijke besluitvormingsproces te optimaliseren en volledig te digitaliseren. Dit heeft geleidt tot een Business case met een verbetervoorstel.
  • Implementatie van de applicatie Melddesk ten behoeve van het kunnen doen van meldingen Openbare Ruimte door burgers en bedrijven. De applicatie kan worden gebruikt als aparte app op de telefoon / tablet, maar ook via de website van de gemeente Zwartewaterland.
  • Afronding cloud migratie voor Beheersysteem Openbare Ruimte GBI.
  • Een nieuw vastgesteld Informatiebeveiligingsplan op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).
  • Voorbereiding en voortzetting samenwerkingsovereenkomst Functioneel Beheer Domein met de gemeenten Staphorst en Dalfsen.

Een extra uitdaging vanaf 2019 was het oriëntatieproces om de beoogde samenwerking met de GR shared service centrum ONS voor automatisering zorgvuldig af te kunnen wegen.
Met de uitvoering van het programma is een bijkomend effect dat het besturingsmodel informatievoorziening is doorontwikkeld. Door dit nieuwe besturingsmodel kunnen nieuwe initiatieven op de meerjarenplanning worden gezet (inclusief een prioriteit en planning). Hierdoor is er meer grip ontstaan op het toeleidingsproces van nieuwe IV initiatieven. Dit beantwoordt direct aan de organisatieopgaven integraliteit en integriteit.
Tot slot is er ook een start gemaakt met het op orde brengen van de huidige informatiehuishouding. Dit heeft in 2019 geresulteerd in de inventarisatie en overzicht van het applicatielandschap. Aansluitend hierop is gestart met een meer structurele invulling van het Functioneel Beheer. Samen met de informatie adviseurs zorgen de functioneel beheerders dat het applicatielandschap actueel blijft. Een actueel overzicht van onze applicaties bevordert een efficiënte uitvoering van impact analyses voor nieuwe initiatieven en wijzigingen. Deze inspanningen krijgen in 2020 een vervolg.

Gegevensmanagement

In 2019 is nieuwe software aangeschaft en in gebruik genomen voor de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Veel energie is besteed aan het verbeteren van de BAG en BGT. Dit maakt dat wij zowel voor de BGT als BAG voldoen aan de wettelijke eisen. De kwaliteit van de BAG en BGT bewaken we continue met hulp van kwaliteitsdashboards.
Voor de Basisregistratie Ondergrond (BRO) zijn de eerste leveringen naar de Landelijke voorziening gedaan, waardoor wij ook voor de BRO aan onze wettelijke verplichtingen voldoen.
Voor de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) is een migratietraject opgestart en met goed gevolg afgerond. We leveren nu de gegevens conform de INSPIRE-richtlijn (de Europese richtlijn Infrastructure for Spatial Information in the European Community) aan het Kadaster.
Het traject rond het aanbieden van open data via de gemeentelijke website is afgerond.
Ook is in 2019 gestart met het schrijven van een visie op Gegevensmanagement. In deze visie komt de ontwikkeling en het beheer van onder andere geo-informatievoorziening tot uiting. Het levert de (strategische) uitgangspunten en een aanpak die richtinggevend is voor de gehele gemeentelijke organisatie. Werken onder architectuur, met kaders die zorgen voor een goede afstemming tussen de bedrijfsvoering en de informatievoorziening. En werken aan de bewustwording binnen de organisatie dat informatie een productiemiddel is en onderdeel is van ketenprocessen. We verwachten de visie in het voorjaar 2020 af te ronden.

Deze pagina is gebouwd op met de export van