Rente ontwikkeling
De rente op de geld- en kapitaalmarkt wordt voornamelijk bepaald door het beleid van de Europese
Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de beleidsrente in september verlaagd naar -0,5%. De spaarrente voor consumenten daalde de afgelopen jaren gestaag. Dat komt onder meer door de lage Europese marktrente en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Banken die geld stallen bij de ECB moeten een boeterente betalen en rekenen dat door aan hun klanten. ABN Amro en ING maakten bekend eenzelfde negatief rentetarief te gaan hanteren. Klanten van ABN ontvangen vanaf 1 april helemaal geen rente meer op hun spaarrekening. Kleinere banken als Triodos en Evi van Lanschot verlaagden de rente al eerder naar nul. Bij ING blijft de spaarrente 0,01 procent voor rekeningen met een saldo tot 100.000 euro. Hoe zich het rentetarief ontwikkelt is niet te voorspellen. Op dit moment profiteren wij van het lage rentetarief.
Renterisiconorm
Bij de structurering van de lange schuld moet de gemeente voldoen aan de wettelijke vereisten die zijn vastgelegd in de Wet Fido. Bij het aantrekken van lange geldleningen moet rekening worden gehouden met de renterisiconorm. Deze norm heeft als doel het toekomstig renterisico te beperken door de aflossingen en renteherzieningen te spreiden. Voorkomen moet worden dat er in enig jaar een te grote concentratie plaatsvindt van aflossingen en renteherzieningen op lopende leningen. Het renterisicobedrag wordt volgens de Wet Fido berekend als de som van de renteherzieningen en de aflossingen.
De renterisiconorm bedroeg voor onze gemeente in 2019 € 10,3 miljoen. De aflossingsverplichting bedroeg in 2019 € 9,3 miljoen. In 2019 voldoen wij weer aan de renterisiconorm. Ook voor de komende jaren wordt een onderschrijding van de risiconorm verwacht.